U bent hier

Vooruitgang van de werken

Begin mei 2014 zijn de werken van het duurzaam Ondernemerscentrum in Maldegem gestart. Via deze fotogalerij willen we jullie op de hoogte houden van de vooruitgang van de werken.

27/02/2015 Bedrijfsruimtes zijn instapklaar

De nieuwbouw werd voorlopig opgeleverd. De bedrijfsruimtes zijn instapklaar voor startende en groeiende bedrijven. In de loop van de zomer zal de omgeving aangeplant worden.

13/01/2015 Afwerking binnenbekleding gevels en kantoorruimte

9/12/2014 Plaatsen ramen, buitendeuren en poorten

De ramen, buitendeuren en poorten zijn geplaatst met speciale aandacht voor de luchtdichtheid van de gebouwschil. Zowel de ramen als de buitendeuren bestaan uit FSC gelabeld hout.

14/11/2014 Plaatsen van slimme daglichtkoepels

Om maximaal gebruik te maken van het daglicht, werd gekozen voor het concept van slimme lichtkoepels. Hierbij wordt daglicht door een spiegelsysteem opgevangen, versterkt en maximaal verspreid over de bedrijfsruimte.

7/11/2014 Inblazen isolatie

De gevelpanelen werden gevuld met een ecologisch isolatiemateriaal op basis van krantenpapier.

4/11/2014 Gevelafwerking

De gevelsluiting bestaat uit geprofileerde metaalplaten.

28/10/2014 De kantoorruimtes krijgen vorm

Binnenin de modules worden kantoorruimtes voorzien met sanitaire voorzieningen. De muren hiervan zijn opgetrokken in een duurzame houtsoort. Om het gebouw zo flexibel mogelijk te benutten, kunnen de kantoren uitgebreid worden zowel op het gelijkvloers als op de verdieping.

21/10/2014 Plaatsen van de dakisolatie en TPO

Bovenop de steeldeck komt er een isolatie van 14 cm dik en een dampscherm. De eindlaag is TPO, een flexibele dakfolie. Er werd voor een witte TPO gekozen en dit om verhitting van het gebouw zoveel als mogelijks tegen te gaan.

14/10/2014 Steeldeck geplaatst

8/10/2014 Veiligheid op de werf

In de volgende fase van de bouw van het ondernemerscentrum zal steeldeck worden geplaatst. Voorafgaand werd de noodzakelijke valbeveiligheid van de dakwerkers aangebracht.

30/09/2014 Plaatsen van windverbanden

De windverbanden zorgen voor een betere stijfheid van het gebouw. Ze bestaan uit onvervormbare driehoeken. Ze vangen de horizontale krachten zoals windbelasting.

16/9/2014 Plaatsen van de hoofdstructuur van het dak

De hoofdstructuur van het dak is reeds zichtbaar. Deze structuur is opgebouwd uit gelamelleerde liggers die met metalen schoenen verankerd zijn aan de betonkolommen.

 

9/9/2014 Aandacht voor lucht- en waterdichtheid

Om warmteverliezen via luchtlekken te verhinderen en de constructie te vrijwaren van bouwschade ten gevolge van condensatievocht, wordt er tijdens het bouwproces heel wat aandacht besteed aan het plaatsen van folies en tapes.

 

2/9/2014 Innovatieve gevelelementen

De caissons kunnen op korte tijd worden geplaatst. Er is immers heel wat voorbereidingswerk gebeurd binnen de atelierruimtes van de leverancier Qubus. De sandwichpanelen zijn opgebouwd uit I-liggers en OSB-platen. De tussenruimte zal later worden opgevuld met een ecologisch isolatiemateriaal. De houten platen zijn eveneens luchtdicht afgekleefd.

8/7/2014 Plaatsen tussenwanden

De wanden tussen de verschillende modules worden gevormd door cellenbetonpanelen. Deze panelen zijn verankerd in de kolommen. Tussen elk paneel is er een elastische voegvulling en de vertikale voeg is gevuld met rotswol.

27/6/2014 Aanbrengen van zaagsnedes

Tijdens het verharden van beton, kunnen er spontaan scheuren optreden. Om dit te voorkomen, worden er zaagsnedes aangebracht.

25/06/2014 Storten en polieren van de betonvloer

Rekening houdend met de weersomstandigheden, werd beslist dit werk 's morgens vroeg om 4 uur reeds aan te vangen. 

23/06/2014 Sfeerbeelden demonstratie caissons gevuld met ecologisch isolatiemateriaal

Enkele sfeerbeelden van een boeiend en inspirerend infomoment : http://www.avs.be/avsnews/duurzaam-ondernemerscentrum.

16/06/2014 Aanvulling steenpuin

Door het sterke niveauverschil op de site, werd het terrein op sommige plaatsen met meer dan 1 meter opgevuld met duurzaam steenpuin. Hiervoor reden meer dan 80 vrachtwagens heen en weer.

2/6/2014 Plaatsen van de betonplinten

De houten caissons zullen steunen op betonnen plinten. Om de luchtdichtheid te garanderen, wordt er een folie voorzien tussen de plint en de kolom.

5/05/2014 Start van de bouwwerken !

Het Ondernemerscentrum Meetjesland wordt gebouwd met een skeletbouw waarbij betonnen kolommen steunen op funderingsvoeten.